Page 231 - Mart 2018
P. 231
S ğlık
haber
• 6. Yaşlılıkta şeker tüketimi Ayrıca kalın bağırsak kanseri kemik mineral kaybını azaltır,
azaltılmalıdır oluşum riskini azaltır. Yaşlılarda kemik sağlığının korunmasın-
Şekerler, basit karbonhidrat kay- yeterli posa alımının sağlanma- da önemli rol oynar. Bu neden-
nağıdır. Yaşlılar duyu kaybı ne- sında; kuru baklagil yemekleri le yaşlılıkta kalsiyum içeriği
deniyle tuzlu ve şekerli besinle- haftada 2-3 kez tüketilmeli, sebze yüksek besinler tüketilmelidir.
ri daha çok tercih ederler. Yaşlı ve meyve tüketimi artırılmalı ve Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve
beslenmesinde basit şeker (çay esmer ekmek(çavdar, tam buğ- süt türevleridir (yoğurt, peynir,
şekeri, reçel, bal vb.) tüketimi day, kepekli) ekmek tercih edil- çökelek vb.). Yeşil yapraklı sebze-
azaltılmalıdır. Bunların yerine melidir. ler, kuru baklagiller ve pekmez de
kompleks karbonhidratlardan kalsiyumdan zengindir.
(rafine edilmemiş tahıllar, kuru • 8. Su ve diğer sıvılar yeterli
baklagiller) zengin besinler ter- miktarda tüketilmelidir Kalsiyumun vücutta kullanılabil-
cih edilmelidir. Basit şekerler sa- Yaşlıların günde en az 2 lit- mesi için D vitaminine gereksin-
dece enerji sağlarken, kompleks re sıvı tüketmesi gereklidir. me vardır. Besinlerle D vitamini
karbonhidratları içeren besinler Gereksinmeyi karşılamak için gereksinmesi karşılanamadığın-
ile enerjinin yanı sıra vücut ça- günde 8-10 bardak sıvı tüketilme- dan yaşlıların güneş ışınların-
lışması için gerekli olan protein, si uygun olacaktır (su ayran, taze dan yeterince yararlanması sağ-
vitamin, mineraller ve posa sağ- sıkılmış meyve suyu). Çay, kahve, lanmalıdır. Evde cam arkasından
lanmış olur. asitli içecekler, hazır meyve sula- güneşlenmede, ultraviyole ışınla-
rından kaçınmalıdır. rı camdan geçemediği için vücut-
• 7. Yaşlılıkta posa tüketimi ta D vitamini sentezi yapılamaz.
artırılmalıdır Susamayı beklemeden belirli ara-
Posa içeriği yüksek besinler sı- lıklarla su içmelidir. Yeterli su • 10. Yaşlılıkta Tuz ve sodyum
rasıyla kuru baklagiller, tam veya sıvının tüketilmesi; normal tüketimi azaltılmalıdır.
buğday taneli ekmek, tahıllar ve böbrek fonksiyonlarının sürdü- Az tuzlu besinler tercih edilmeli-
sebze meyvelerdir. Posa; şeker rülmesi, idrar yolları enfeksiyon- dir. Sofrada yemeklere tuz eklen-
hastalığı, kanser ve koroner kalp ları, böbrek taşları ve kabızlığın memelidir. Tuz kısıtlaması yapı-
hastalığı riskini azalttığı gibi bu önlenmesi açısından gereklidir. lan yaşlılarda az tuzlu ve tuzsuz
hastalığı olan yaşlılarda tedavi pişirilen yemeklere çeşitli baha-
edici özellik taşır. Kabızlığı önler, • 9. Yaşlılıkta kalsiyum içeriği ratların eklenmesi, lezzeti artıra-
bağırsak faaliyetlerinin düzen- yüksek besinler tüketilmeli cağından tüketimi kolaylaştıra-
lenmesi açısından önem taşır. Yeterli kalsiyumun alınması caktır.
227