Page 231 - Mart 2018
P. 231

S ğlık
                                                                                                haber




                •  6. Yaşlılıkta şeker tüketimi   Ayrıca  kalın  bağırsak  kanseri  kemik  mineral  kaybını  azaltır,
                azaltılmalıdır                   oluşum riskini azaltır. Yaşlılarda  kemik  sağlığının  korunmasın-
                Şekerler, basit karbonhidrat kay-  yeterli  posa  alımının  sağlanma-  da  önemli  rol  oynar.  Bu  neden-
                nağıdır.  Yaşlılar  duyu  kaybı  ne-  sında;  kuru  baklagil  yemekleri  le  yaşlılıkta  kalsiyum  içeriği
                deniyle  tuzlu  ve  şekerli  besinle-  haftada 2-3 kez tüketilmeli, sebze  yüksek  besinler  tüketilmelidir.
                ri  daha  çok  tercih  ederler.  Yaşlı  ve meyve tüketimi artırılmalı ve  Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve
                beslenmesinde  basit  şeker  (çay  esmer  ekmek(çavdar,  tam  buğ-  süt  türevleridir  (yoğurt,  peynir,
                şekeri,  reçel,  bal  vb.)  tüketimi  day,  kepekli)  ekmek  tercih  edil-  çökelek vb.). Yeşil yapraklı sebze-
                azaltılmalıdır.  Bunların  yerine  melidir.                        ler, kuru baklagiller ve pekmez de
                kompleks    karbonhidratlardan                                     kalsiyumdan zengindir.
                (rafine  edilmemiş  tahıllar,  kuru  •  8. Su ve diğer sıvılar yeterli
                baklagiller)  zengin  besinler  ter-  miktarda tüketilmelidir      Kalsiyumun vücutta kullanılabil-
                cih edilmelidir. Basit şekerler sa-  Yaşlıların  günde  en  az  2  lit-  mesi için D vitaminine gereksin-
                dece  enerji  sağlarken,  kompleks  re  sıvı  tüketmesi  gereklidir.  me  vardır.  Besinlerle  D  vitamini
                karbonhidratları  içeren  besinler  Gereksinmeyi  karşılamak  için  gereksinmesi  karşılanamadığın-
                ile  enerjinin  yanı  sıra  vücut  ça-  günde 8-10 bardak sıvı tüketilme-  dan  yaşlıların  güneş  ışınların-
                lışması için gerekli olan protein,  si uygun olacaktır (su ayran, taze  dan yeterince yararlanması sağ-
                vitamin, mineraller ve posa sağ-  sıkılmış meyve suyu). Çay, kahve,  lanmalıdır. Evde cam arkasından
                lanmış olur.                     asitli içecekler, hazır meyve sula-  güneşlenmede, ultraviyole ışınla-
                                                 rından kaçınmalıdır.              rı camdan geçemediği için vücut-
                •  7. Yaşlılıkta posa tüketimi                                     ta D vitamini sentezi yapılamaz.
                artırılmalıdır                   Susamayı beklemeden belirli ara-
                Posa  içeriği  yüksek  besinler  sı-  lıklarla  su  içmelidir.  Yeterli  su  •  10.  Yaşlılıkta  Tuz  ve  sodyum
                rasıyla  kuru  baklagiller,  tam  veya sıvının tüketilmesi; normal  tüketimi azaltılmalıdır.
                buğday taneli ekmek, tahıllar ve  böbrek  fonksiyonlarının  sürdü-  Az tuzlu besinler tercih edilmeli-
                sebze  meyvelerdir.  Posa;  şeker  rülmesi, idrar yolları enfeksiyon-  dir. Sofrada yemeklere tuz eklen-
                hastalığı, kanser ve koroner kalp  ları,  böbrek  taşları  ve  kabızlığın  memelidir. Tuz kısıtlaması yapı-
                hastalığı riskini azalttığı gibi bu  önlenmesi açısından gereklidir.  lan yaşlılarda az tuzlu ve tuzsuz
                hastalığı  olan  yaşlılarda  tedavi                                pişirilen  yemeklere  çeşitli  baha-
                edici özellik taşır. Kabızlığı önler,  •  9. Yaşlılıkta kalsiyum içeriği   ratların eklenmesi, lezzeti artıra-
                bağırsak  faaliyetlerinin  düzen-  yüksek besinler tüketilmeli     cağından  tüketimi  kolaylaştıra-
                lenmesi açısından önem taşır.    Yeterli   kalsiyumun   alınması  caktır.














































                                                                                                                  227
   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236