Page 228 - Mart 2018
P. 228

S ğlık           haber








               Yaşlılıkta  VKİ  24-30  kg/m2  olan-  leri  verdi:  Aşağıda  yer  alan  baş-  zengini besinler yenilmelidir.
               larda mortalite (ölüm) ve bağım-  lıklarda; Yaşlı bir kişinin sağlıklı
               lılık  daha  düşük  bulunmuştur.  beslenmesi  için  ilkeleri  gözden  •  2. Yaşlılıkta besin çeşitliliği
               İleri  yaşlarda  zayıflık  ve  kilo  geçirmeyi ve dikkat edilmesi ge-  sağlanmalıdır.
               kaybının  olumsuz  etkileri  daha  reken  konularda  önerilerde  bu-  Her  ana  öğünde  besin  çeşitlili-
               fazladır.  Bu  kampanyada  vurgu-  lunmak  amaçlanmıştır.  Kişinin  ği  sağlanarak,  ihtiyaç  duyulan
               lamak istediğimiz; yeterli beslen-  hastalıklarına göre bu önerilerde  miktarlarda  besin  tüketilmeli-
               menin önemi, ileri yaşlarda kilo-  değişiklik  yapılması  gerekebilir.  dir.  Yine  farklı  öğünlerde,  aynı
               lu olmanın zayıf olmaktan daha  Bu nedenle daima hekimlerimize  besin  grubundan  farklı  besinler
               iyi  olduğu,  bunu  sağlarken  de  ve diyet uzmanlarına danışmalı-  seçilerek çeşitlilik sağlanmalıdır.
               proteinden  zengin  beslenmenin  yız.                               Vücudun  ihtiyacı  olan  tüm  be-
               gerekliliği, mevcut hastalıklarına                                  sin öğelerini tek başına sağlayan
               göre  beslenmenin  düzenlenmesi  •  1. Yaşlılıkta öğün sayısı       mucize bir besin yoktur. Besinler
               ve  hekime  danışmadan  zayıfla-  artırılmalıdır.                   içermiş oldukları besin öğelerine
               ma  diyetlerinin  uygulanmama-    Bağırsaktaki  enzim  ve  emilim  göre  dört  grupta  sınıflandırmak
               sıdır.                            kapasitesindeki azalma ve yavaş-  mümkündür.
               Yetersiz  beslenme  yaşlı  popülas-  lamaya  bağlı  olarak  günlük  tü-  •  Süt ve süt ürünleri
               yonda  sık  rastlanan,  yaşlının  ketilmesi  gereken  besinler  daha  •  Et ve benzeri besinler (et, yu-
               hastalıklara  duyarlılığını  artı-  fazla  sayıda  öğüne  (5-6)  bölüne-  murta, kuru baklagiller, yağlı to-
               ran,  yaşam  kalitesini  azaltan,  rek  alınmalıdır.  Yaşlılarda  öğün  humlar)
               bağımlılığını ve ölüm riskini ar-  atlanması  yetersiz  beslenmenin  •  Taze sebze ve meyveler
               tıran  önlenebilecek  bir  durum-  bir  göstergesidir.  Genellikle  sa-  •  Ekmek ve tahıl grubu (pirinç,
               dur.    Toplumun  yaşlı  beslenme-  bah  kahvaltısı  atlanmaktadır.  bulgur, vb.)
               si  konusunda  bilinçlenmesi  ve  Tüm gece açlık sonrası güne sağ-  Örneğin,  bir  öğünde  sebze  gru-
               farkındalığın  artırılması  amacı  lıklı başlayabilmek için mutlaka  bundan  yeşil  yapraklı  sebzeler-
               ile  düzenlenen  bu  kampanyaya  sabah  kahvaltısı  yapılmalıdır.  den  tüketilirse,  diğer  öğünde
               yapmış oldukları koşulsuz destek  Kahvaltı  yapmak  kadar  kahval-  sarı-kırmızı  sebzelerden  seçim
               için Nestle Health Science ve eki-  tıda  tüketilen  besinlere  de  dik-  yapılmalıdır(bütün  renkler  bir-
               bine çok teşekkür ediyoruz.”      kat  edilmelidir.  Çay  yerine  süt,  likte aynı öğünde de yenilebilir).
                                                 taze  sıkılmış  meyve  suları  veya  Ispanak, marul, brokoli gibi yeşil
               Akademik      Geriatri   Derneği  bitki  çayları  tercih  edilmelidir.  yapraklı sebzeler folik asitten, ha-
               Genel  Sekreteri  ve  Hacettepe  Reçel, yağ gibi sadece enerji içeri-  vuç  A  vitamininden  zengin  iken
               Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri  ği yüksek besinler yerine az yağlı  karnıbahar,  yeşil  biber,  lahana,
               Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr.  peynir, yumurta gibi proteinden,  domates, C vitamini zengininidir.
               Meltem Gülhan Halil ise şu bilgi-  domates-salatalık  gibi  vitamin







































             224
   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233