Page 229 - Mart 2018
P. 229

S ğlık
                                                                                                haber











































               Yine kuru baklagiller tahıllar ile  yumurta                         ri (özellikle omega-3 yağ asitleri)
               birlikte tüketildiğinde eksik ami-  – 3 su bardağı kadar süt/yoğurt/  içeriği  nedeniyle,  yaşlılar  hafta-
               no asitler dengeleneceğinden pro-  kefir                            da  en  az  iki  kez  balık  yenilme-
               tein  kalitesi  artar.  Et  yemekleri,  Hayvansal  kaynaklı  proteinler:  lidir.  Bu  yağ  asitlerinin  görme,
               yumurta ve kuru baklagil yemek-   Kırmızı  et,  beyaz  et,  balık,  yu-  bilişsel  fonksiyon,  kemik-eklem
               lerinin yanında yeşil biber, may-  murta, süt ve süt ürünleri       hastalıkları, kan lipidleri üzerine
               danoz,  domates,  taze  sıkılmış  Bitkisel kaynaklı proteinler: Kuru  olumlu etkileri vardır.
               meyve suyu gibi C vitamini kay-   baklagiller (nohut, fasulye, bezel-
               nağının tüketilmesi demir emili-  ye,  mercimek),  tahıllar  (buğday,  •  5. Yaşlılıkta sebze ve meyve
               mini 2-3 kat artırır. Süt grubu be-  pirinç, yulaf), yağlı tohumlar (fın-  tüketimi artırılmalıdır
               sinler kalsiyum ve riboflavinden  dık, ceviz, badem), sebzeler kalsi-  Vitaminler,  mineraller  ve  fito-
               zengindir. Yoğurt, süte göre folik  yum ve demir yönünden zengin-   kimyasal  olarak  isimlendirilen
               asitten daha zengindir.           dir.                              ögelerden  zengin  olan,  sebze  ve
                                                                                   meyvelerin bol ve çeşitli tüketil-
               •  3. Yaşlılıkta yeterli miktarda  •  4.  Yaşlılıkta  Doymuş  yağ  tü-  mesinin  kalp  hastalıkları,  bazı
               protein tüketilmelidir            ketimi azaltılmalıdır             kanser  türleri  ve  insüline  bağlı
               Proteinler  kaslarımızın  yapı  ta-  Diyette yağın azaltılmasında;  olmayan  diyabetten  korunma-
               şıdır.  Her  öğünde  protein  içeren  •  Kırmızı et haftada 2 kez yeni-  da,  etkili  olduğu  bilinmektedir.
               gıdalardan (et, tavuk, balık, kuru  lip  diğer  günlerde  derisiz  tavuk  Sebze ve meyveler pişirilerek veya
               baklagiller,  süt  ve  ürünleri,  pey-  veya hindi eti tercih edilmeli,  çiğ  olarak  tüketilebilir.  Pişirme,
               nir, yoğurt, kefir, yumurta) tüke-  •  Etler görünen yağlarından te-  birçok  sebzenin  aromasını  art-
               tilmelidir. Günde 9-10 birim mik-  mizlenmeli, et yemeklerine ilave  tırır  ve  sindirimini  kolaylaştırır.
               tarında protein alımı gerekir.    yağ eklenmemeli,                  Çiğneme  ve  yutma  güçlüğü  olan
               1 Birim Protein = 1 köfte = 1 orta  •  Besinlerin   yağı   azaltılmış  yaşlılar  genelde  tüm  sebze  ve
               boy  yumurta  =  1  kibrit  kutusu  “light”  olanları  tercih  edilmeli  meyveleri  pişirerek  tüketme  yo-
               kadar peynir = 1 orta boy su bar-  (“light” süt, “light” yoğurt, “light”  lunu tercih edebilirler.
               dağı kadar süt/yoğurt/kefir = 3-4  peynir vb),
               yemek  kaşığı  kuru  baklagil  =  5  •  Yağ  içeriği  yüksek  (özellikle  Ancak, aşırı pişirilmiş sebzelerde
               hamsi = 2 istavrit. Yeterli protein  margarin içeren) bisküvi, kraker  besin öğelerinde kayıplar oluşur.
               alımı için bir gün içinde yenilme-  ve kek gibi paketli ürünler tüke-  Sebzelerin besleyici değerini kay-
               si gereken besin maddeleri:       tilmemeli,                        betmemeleri için yağda kızartma
               –  3-4  adet  köfte  (veya  aynı  mik-  •  Yemekler hazırlanırken yağda  yerine  kendi  suyunda  pişirme
               tarda  kırmızı  et,  tavuk,  balık)  kızartma  yerine  ızgara,  fırında  yöntemi tercih edilmeli ve pişir-
               veya 9-10 yemek kaşığı kuru bak-  pişirme  ve  haşlama  yöntemleri  me  suları  dökülmemelidir.  Aksi
               lagil                             uygulanmalıdır.                   takdirde suda eriyen vitaminler-
               – 2 kibrit kutusu kadar peynir, 1  •  Çoklu  doymamış  yağ  asitle-  de önemli kayıplar oluşmaktadır.

                                                                                                                  225
   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234