Page 86 - Sağlık Dergisi Haziran
P. 86

S ğlık     haber



              için ayrı bir araştırma yapılması lazım. Ne hissettiler,  insanlarda ciddi bir farkındalık bilinci oluştu” dedi.
              evde ne yaptılar, kendilerini ne gibi şeylerden yoksun   Koronavirüs öncesi süreçte çoğumuzun hayatının
              hissetiler gibi. Çünkü anlaşıldığı kadarıyla toplumun  daha çok iş odaklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ebul-
              bir kesimi yaşlıların eve kapanmasını onların haya-  fez Süleymanlı, “İş dışında arta kalan zamanlarımızı
              tını korumak için bu önlem alınıyor gibi                     daha çok eve ayırabiliyorduk, sosyal iliş-
              algılamadı. Tam tersine virüs taşıyan,                         kilerimize hatta akrabalık ilişkilerimiz
              suçlu olan onlar gibi göründü. Top-                             de daha çok iş ve eğitim dışında kalan
              lumun bir kesimi bu kişileri dışla-                               zaman sürecindeydi. Ama birden-
              dı, izole etti. Artı 65 yaş son derece                             bire çok hızlı bir şekilde hepimiz
              genç bir yaş. Yalnız yaşayan insan                                   eve sığmaya başladık, eve dön-
              sayısında da azalış var, anladı-                                      dük. Bir anlamda çok modern
              ğımız kadarıyla genç bireyler                                           hayatın ortaya çıkarmış oldu-
              ailelerinin yanına geldi. Aile-                                         ğu iş odaklı bir yaşam biçimin-
              ler kalabalıklaştık. 30 yaş altı                                        den çok hızlı bir şekilde gele-
              olmayan gençler de anne baba                                          neksel toplumlarda daha çok                                                                         Tuğba Aydın Öztürk,
              ocağına yeniden sığındılar gibi                                      karşılaştığımız bir yaşam biçi-
              görünüyor” dedi.                                                   mine döndük. Hayatımız bu şekil-
               “ARAŞTIRMA DÜNYADAKİ                                             de dönüştü. Bir anlamda da hayatı-                             lerinin değiştiğini, %35’i daha fazla yemek yediği-  kitap okuma ve spor yapma oranı gençlerde de düşük
                                                                                                                                               ni belirtti. Hazır gıda ve hamurlu yiyecek tükettiği-
                                                                                                                                                                                                 seviyede olduğu gözlendi. Bu süreçte 18-25 yaş arası

              SONUÇLARI DA                            Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı  mız kendi insiyatifimizin dışına çıkmış                     ni belirtenlerin oranı %18 oldu.                  ve %92’si öğrenci olan gençlerin gündelik aktivite-
                                                                             oldu. Böyle bir sürece girdik. Dolayısıyla
              YANSITIYOR”                                                  tabiki bu şok olarak adlandırabileceğimiz                           DAHA DÜZENSİZ SAATLERDE VE                        ler içinde sosyal medyada vakit geçirme oranı %68;

                 Araştırmanın dünya çapındaki araştırmaların da  bu süreçte farklı kesimlerin farklı şekillerde etkilen-                       DAHA FAZLA YEMEK TÜKETİLİYOR                      dizi/ film izleme oranı %60; temizlik ve ev işlerine
              sonuçlarını yansıttığını söyleyen Arıboğan, “Mesela  diğini araştırma sonuçlarında çok bariz şekilde göz-                                                                          verdikleri destek oranı %47 ve uyku oranı %44 ola-
              yeme içme alışkanlıkları Uzakdoğu’da da değişmiş.  lemlemiş olduk” dedi.                                                            Araştırma, yemek yeme saatlerinin düzensizleşti-  rak kaydedildi.
              Çin’de %86 oranında yeme içme alışkanlığı değiştiği                                                                              ğini ve daha çok yemek yendiğini gösterdi. Özellikle   UZAKTAN EĞİTİME KATILIYORLAR
              ve evde daha fazla yemek yenildiği oranı çıkıyor. Hon-  Selçuk Kılıç: “Türkiye’yi yansıtan bir çalışma oldu”                     gençlerde hamurlu ve hazır gıda tüketiminin önem-    Araştırmaya katılan lise ve üniversite öğrencileri-
              gkong %77, Malezya %62, Amerika’ya baktığımız-        Method Research Company Genel Müdür Yar-                                   li düzeyde arttığı ortaya çıktı. Gençler ve öğrencile-  ne “uzaktan eğitim” konusundaki görüşleri de sorul-
              da benzer sonuçlar var, evde daha fazla yemek pişir-  dımcısı Selçuk Kılıç ise çalışmanın korku ve kaygı-                        rin %49’u yemek yeme saatlerinin düzensizleştiğini   du. Üniversite öğrencilerinin %41’i uzaktan eğitime
              meye başlamışlar. %83’lük bir oran var. Dünyanın   nın yoğun olduğu 8 – 12 Nisan 2020 tarihleri arasında                         belirtti. %44’ü “daha fazla yemek yiyorum” der-   katıldıklarını ve %29 oranında verimli bulduklarını
              her yerinde benzer şeyler var, evde kal                      yapıldığını belirterek “Şimdi o kaygılar,                           ken %30’u hazır ve hamurlu gıda tüketiminin art-  belirtti. Lise öğrencilerinin %67’si derslere katıldığı-
              çağrısı ile birlikte alışkanlıklar ve aile                     korkular ve vakalar biraz daha azal-                              tığını kaydetti.                                  nı belirtirken; %27’si verimli bulduğunu ifade etti.
              ile geçirilen zaman da artıyor. Doğal                           dı. Türkiye genelinde online yapıldı,                               Araştırmada daha fazla ev yemeği yediğini ve sağ-
              olarak aile ile daha fazla vakit geçi-                            3000 kişi katıldı. Bu çalışmada 74                             lıklı beslendiğini belirtenler de yer aldı. Katılımcıla-  GÜNDEM TV HABERLERİNDEN TAKİP
              riyorsunuz. Ancak öte yandan aile                                  ilden katılım oldu. Dolayısıyla tam                           rın  %36’sı “daha fazla ev yemeği yiyorum derken;   EDİLİYOR
              içi şiddet %22 oranında artmış.                                      Türkiye’yi sunan bir araştırma                              daha sağlıklı beslendiğini belirtenlerin oranı %18   Araştırmada gündemin takip edildiği mecralar da
              Çin’de ilk ortaya çıkan sonuç                                         oldu” dedi.                                                oldu. Araştırmada %10 oranında daha az yemek      belirlendi. Katılımcıların %82’si televizyon haber-
              boşanmaların hızlı bir şekil-                                              Araştırmayı,  Üsküdar                                 yediğini ifade edenler ise en düşük gelire sahip kişi-  lerinden, %57’si internet haber sitelerinden, %40’ı
              de yukarı doğru fırladığıydı.                                           Üniversitesi Sosyoloji Bölü-                             lerden oluştu.                                    Twitter’dan, %34’ü Instagram’dan, %20’si What-
              Yani bir arada olmak insanla-                                          mü Öğretim Üyesi Dr. Tuğba                                UYKU DÜZENİ BOZULDU                               sApp’tan, %19’u Facebook’tan gündemi takip etti-
              rın birbirini daha iyi tanıması-                                      Aydın Öztürk ve Method Rese-                                  Araştırma salgın sürecinde uyku düzeninin de  ğini kaydetti.
              na yol açıyor. Ama bir yandan da                                    arch Company Proje Direktörü                                 değiştiğini de ortaya koydu. Salgın sonrası süreçte   EĞİTİM DÜZEYİ ARTTIKÇA KAYGI DA
              karşınıza çıkan insan evden uzaktay-                               Hale Aslı Kılıç tarafından 8-12 Nisan                         uyku düzeni %60 oranında değişiklik gösterdi. Deği-
              ken fark edemediğiniz ama 24 saati                               2020 tarihleri arasında yürütüldü.                              şiklik uykuda geçen süreden ziyade; daha çok yatış   ARTIYOR!
              bir arada geçirdiğiniz insan çok olum-        Selçuk Kılıç      Basın toplantısında Dr. Öğretim Üyesi                            / kalkış saatinde oldu. Sabah kalkış saati ortalama   Çalışma sonuçlarına göre, Türkiye’nin %60’ı kay-
              suz birine de dönüşebilir” dedi.                              Tuğba Aydın Öztürk, araştırma sonuç-                               11.00 ve gece yatış saati ortalama 02.00 olarak kay-  gılı hissetmektedir; bu oran en yüksek olarak %73
                                                                          larına ilişkin verileri paylaştı.                                                                                      ile evde çalışanlar (home-office) ve çalışmayan/ işsiz

              Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı: “Sağlık açısından far-                                                                             dedildi. Uyku düzeninin en fazla değişiklik göster-  kalanlarda kendini gösterdi. Ayrıca ekonomik sınıf
              kındalık bilinci oluştu”                           YEME ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ                                                   diği grup ise gençler ve öğrenciler oldu.         ve eğitim seviyesi yükseldikçe kaygı oranında anlamlı
                 Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı       Araştırmaya göre Koronavirüs salgın süreci boyunca                         GENÇLER EN ÇOK SOSYAL MEDYA                       bir artış olduğunu gözlemlendi. Örneğin kaygı düze-
              Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı da araştırmanın aile  günlük hayatın hemen her alanında değişiklik yaşan-                           TAKİP EDİYOR, DİZİ İZLİYOR                        yi, yüksek eğitime sahip kişilerde %68’e çıkarken,
              ilişkilerindeki düzelme ve tüketim alışkanlıkların-  dı. Bunların başında ise yeme düzeni geliyor. Araştır-                         Araştırmaya göre, Koronavirüs nedeniyle evde  düşük eğitim seviyesine sahip kişilerde %48 oldu.
              daki değişmeyi gözler önüne serdiğini belirterek “Bu  ma, kişilerin yarısından fazlasının yemek yeme alış-                       geçirilen süre özellikle gençlerde sosyal medya kul-  Benzer şekilde A-B SES düzeyindeki kişilerde kaygı
              sürecin bize sağladığı en önemli avantajlardan biri  kanlığının değiştiğini ortaya koydu.                                        lanımı, dizi izleme, ev işleri ve uyku ile geçiyor. Sos-  oranı %65, C1-C2 orta- orta üst sınıfta %58 ve D-E
              insanlarda çok ciddi anlamda sağlık açısından bir     Özellikle 26- 45 yaş arasında ortalama %62 ora-                            yal medya kullanımı özellikle 25 yaş altında ve 56  SES düzeyinde %54 oranında kaygı düzeyi görüldü.

              farkındalık bilinici oluştu. Hijyen, fiziksel mesafe-  nında yeme alışkanlıklarının değiştiği gözlemlendi.                        yaş üstünde ciddi bir artış gösterdi.                Araştırma sonuçlarına göre “Evde kal” çağrısı-
              nin korunması, çok sağlıklı gıda tüketimi konusunda  Araştırmaya katılanların %43’ü yemek yeme saat-                                Salgın sürecinde tüm yaş gruplarında olduğu gibi  na uyma konusunda bir ikilem ortaya çıktı. “Evde



          84 / Haziran 2020
   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91